Energielabel

Per 1/1/2021 is het verplicht om bij de verkoop je woning een energielabel te presenteren. Met een energielabel kunnen kopers of huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het klimaat!

Werkwijze
Nadat u contact met ons heeft opgenomen (bij voorkeur per e-mail) maken wij een afspraak voor een opname ter plaatse. Wij meten de woning in zijn geheel in. Ook worden de installaties (verwarming, tapwater, ventilatie en koeling) van de woning in kaart gebracht De opname duurt circa 1 uur.

Graag ontvangen wij van u eventueel aanwezige (digitale) plattegronden, kwaliteitsverklaringen en andere documenten waaruit blijkt welke installaties, isolatie etc. in de woning aanwezig zijn.

Op basis van de opname en de aanwezige documentatie berekenen wij het energielabel. Dit wordt door ons afgemeld bij de Rijksoverheid. Het energielabel is dan openbaar en 10 jaar geldig.

In het energielabel van de woning zijn ook tips voor energiebesparende maatregelen opgenomen die u kunt toepassen om de woning energiezuiniger te maken.

U ontvangt het energielabel digitaal en kunt dit bij eventuele verkoop/verhuur aan de koper/huurder overhandigen.

Prijzen: (alle genoemde prijzen zijn incl. 21% btw)

Woning < 160 m²: € 350,-
Woning > 160 m² – 250 m²: € 450,-
Woning > 250 m² – 400 m²: € 580,-
Woning > 400 m²: op aanvraag.
Meerdere woningen: op aanvraag.

Maatwerkadvies

Bij een maatwerkadvies ontvangt u een uitgebreid overzicht van specifieke energiebesparende maatregelen voor uw woning. Het adviesrapport voorziet in bouwkundige of installatietechnische mogelijkheden specifiek voor uw situatie. Dit overzicht kan gebruikt worden voor een eventuele offerte aanvraag bij gespecialiseerde bedrijven. Nadat de maatregelen aan de hand van het maatwerkadvies zijn uitgevoerd kunt u een nieuw energielabel laten berekenen.

Met een maatwerkadviesrapport komt u dus te weten: 

  • Op welke manier het energielabel eenvoudig verbeterd kan worden;
  • Wat de energiebesparing en het energieverbruik van de woning is en hoe dit kan worden verbeterd;
  • Hoe de woning energiezuiniger kan worden. Denk aan isolatie van de gevel of het dak of het plaatsen van zonnepanelen;
  • Hoe de woning comfortabel wordt en in waarde stijgt;
  • Welke subsidies of belastingvoordelen van toepassing (kunnen) zijn.

Uitvoering

Door middel van het maatwerkadvies kunnen wij advies uitbrengen over de toepasbaarheid in de woning van diverse isolerende materialen en energiezuinige installaties. Uiteraard kunnen wij u ook begeleiden bij de keuze, vanaf de offerte tot en met de oplevering.

We werken alleen met gerenommeerde bedrijven die goede referenties hebben en garantie kunnen afgeven. Tijdens het uitvoeren controleren en archiveren wij de verbeterde aanpassingen en verwerken dit uiteindelijk in een nieuw energielabel.

Subsidies

De overheid investeert soms in energiebesparende maatregelen. Er zijn regelmatig acties op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Wij hebben een goed overzicht van de mogelijkheden en staan je bij in de keuze en aanvraag van de subsidies waar u recht op heeft.

FAQ

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een  A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. 

Waarom moet ik een energielabel aanvragen?

Een energielabel is per 1 januari 2015 door de Europese overheid verplicht gesteld. Met het energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Ook wil de overheid hiermee stimuleren om energiebesparende maatregelen toe te passen.

Wanneer heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel is verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning. Daarnaast moeten verkopers en verhuurders van een gebouw verplicht de energielabelklasse (de letters A++++ tot en met G) van een geldig energielabel vermelden in advertenties. Deze verplichting geldt wanneer zij het gebouw via advertenties in commerciële media te koop of te huur aanbieden. Zoals bijvoorbeeld op social media of via de website van een makelaar

Als na overdracht van een woning blijkt dat er geen energielabel aanwezig is, kan er een boete gegeven worden. 

Hoe weet ik of ik al een energielabel heb?

U kunt controleren in de landelijke database van de Rijksoverheid of uw woning een geregistreerd energielabel heeft: www.ep-online.nl

Energielabels zijn alleen geldig wanneer ze definitief zijn geregistreerd in EP-online.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Het energielabel moet door een gediplomeerde adviseur en conform de NTA8800 worden opgesteld. Hiervoor dient een visuele inspectie in de woning plaats te vinden. Het label wordt op basis van ruim 150 kenmerken berekend en afgemeld bij de Rijksoverheid.

Waar wordt naar gekeken bij de woningopname?

Bij de opname inventariseren wij alle installaties zoals de verwarmingsketel, koeling, warmtepomp, zonnepanelen en ventilatie. Ook wordt de oppervlakte en gebruiksfunctie van alle ruimtes in kaart gebracht en bekijken we de isolatiewaarde van het dak, de muren, de ramen en de vloer.

Moet er iemand aanwezig zijn bij de woningopname?

Om een goed opname te kunnen doen hebben wij toegang tot de woning nodig. Indien u zelf niet (meer) in de woning aanwezig bent is het ook mogelijk om bijvoorbeeld via de makelaar toegang te geven. 

Hoelang is het energielabel geldig?

Het energielabel is na afgifte 10 jaar geldig. Na 10 jaar kan het energielabel eenvoudig verlengd worden.

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Een zuinige woning heeft een beter energielabel. Dat kan door het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Ook kan de woning geïsoleerd worden d.m.v. dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie of isolatieglas. Naast het energielabel kunt u door ons een maatwerkadvies laten opstellen. Hierin staan diverse mogelijke maatregelen die op uw woning zijn afgestemd met de energiebesparing, de investering en de terugverdientijd.

Wat is het voordeel van een beter energielabel?

Het beter energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning. Over het algemeen worden woningen met een beter energielabel sneller en tegen een hogere prijs verkocht. Logisch aangezien de maandlasten van dergelijke woningen een stuk lager zijn.

Zijn de vermelde prijzen inclusief btw?

Alle vermelde prijzen voor energielabels woningbouw op onze website zijn inclusief 21% btw. Voor de opname van de woning plannen wij 1 uur in. Afhankelijk van de woning kan de opname iets langer of korter duren. Hiervoor vindt geen verrekening plaats.

Is uw vraag niet beantwoord?

Neem contact met ons op om uw vraag te stellen.

Rob geeft advies

Rob geeft advies

Een verbetering van het energielabel verlaagt de energiekosten en de CO² uitstoot en verhoogt het comfort en de verkoopwaarde van uw woning. Een Energielabel met een Maatwerkadvies rapportage van uw woning geeft een compleet overzicht van de besparende mogelijkheden met de terugverdientijd.