Utiliteitsbouw
Energielabel
Voor ieder kantoor- en bedrijfsgebouw vanaf 100 m² is per 1 januari 2023 het energielabel C verplicht. (Vanaf 2030 is dat waarschijnlijk zelfs Energielabel A!)
Voor een bedrijfspand > 50 m² is een energielabel nodig in de volgende gevallen:
- Bij verhuur van een pand aan een nieuwe huurder, op het moment van afsluiten van het huurcontract;
- Bij verkoop van een pand, op het moment van overdracht;
- Bij oplevering van een pand.
Werkwijze
Voor de berekening van het energielabel zijn diverse bouwkundige gegevens en installatie-gegevens nodig. Ook vindt er een lokale inspectie plaats. Deze inspectie duurt ongeveer een uur. Op basis van al deze gegevens maken wij een energieprestatieberekening. Daaruit volgt het energielabel.
Het energielabel wordt door ons afgemeld bij de Rijksdienst (RVO) en u krijgt u van ons het energielabel digitaal toegestuurd. Het energielabel wordt openbaar geregistreerd en is terug te vinden op de website van de overheid: EP-online.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de aanwezigheid van een energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen. Bij het ontbreken van een energielabel kan de boete tot € 20.250,- oplopen. Tevens zal er alsnog een energielabel geleverd moeten worden.
Maatwerkadvies
Nadat het energielabel berekend is kan er een maatwerkadvies rapportage van het gebouw worden opgesteld.
Een EPA-U maatwerkadvies is een gedetailleerde rapportage over de energiehuishouding van uw gebouw. Een EPA-U maatwerkadvies geeft inzicht in de energiehuishouding van het gebouw en vergelijkt dit met energiebesparende maatregelen die specifiek op het gebouw kunnen worden afgestemd. Denk hierbij aan:
- Betere isolatie van dak, gevel, spouwmuur en vloeren;
- Zelf stroom opwekken middels zonnepanelen;
- Beter isolerende beglazing plaatsen.
- Vervanging van verlichting door ledverlichting;
- Het energieverbruik verlagen met een warmtepomp of warmte terugwin systeem.
In het maatwerkadvies komen de volgende punten aan de orde:
- Een beschrijving van het gebouw en de installaties;
- De energiebalans en het energieverbruik;
- Een overzicht van energiebesparende maatregelen die getroffen kunnen worden;
- Een raming van de investeringskosten en de terugverdientijd;
- Welke subsidies of belastingvoordelen van toepassing kunnen zijn.
Wanneer u kiest voor een energiebesparingsadvies van Lans Energie- & Bouwadvies kunt u ervan uitgaan dat u energiekosten gaat besparen. Afhankelijk van de maatregelen zijn er grote of kleine investeringen nodig. Maar het rendement op die investering is beter dan van welke spaarrekening ook.
Besparende maatregelen
In een maatwerkadviesrapport worden verschillende varianten van energiebesparende maatregelen berekend. De redelijkheid van een energiebesparende maatregel hangt af van een reeks van factoren, zoals de kosten en baten, maar ook werkcomfort, een bijdrage aan een beter milieu en waardestijging van het bedrijfspand kunnen van invloed zijn op uw beslissing om een investering te doen.
Bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kunnen wij u adviseren over de bouwfysische eigenschappen van de diverse materialen en mogelijkheden van installaties en u begeleiden bij u keuze ervan.
Uiteraard kunnen wij ook het hele traject vanaf de offerte tot en met de oplevering voor u begeleiden, daarbij werken wij alleen met gerenommeerde bedrijven die garantie kunnen afgeven. Tijdens de uitvoering controleren en archiveren wij de verbeterde aanpassingen.
Subsidies en belastingvoordeel
De overheid investeert in energiebesparende maatregelen. Er zijn soms regelingen of acties op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Wij hebben een goed overzicht van de mogelijkheden en staan u bij in de keuze en aanvraag van de subsidies waar u recht op heeft.
FAQ
Wat is een energielabel utiliteitsbouw?
Een energielabel is een document dat de energiezuinigheid van een pand aangeeft en deze in een energieklasse plaatst. Naast een energieklasse bevindt zich in het energielabel ook een advies waarmee een pand energiezuiniger gemaakt kan worden.
Voor welke type pand heb ik een energielabel nodig?
- Kantoorpand;
- Winkelpand;
- Bedrijfsverzamelgebouw;
- Horecapand;
- Verkoopruimten;
- Bedrijfsunits;
- Panden met een medische functie;
- Sportgebouwen;
- Gebouw waar bijeenkomsten, vergaderingen gehouden worden.
Een energielabel is niet nodig voor:
- Monument;
- Gebouw met religieuze functie;
- Alleenstaand/vrijstaand gebouw met oppervlakte minder dan 50m2;
- Een bedrijfspand waarvan de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties < 50% is van het totale gebruiksoppervlakte van alle functies van het gebouw;
- Bedrijfspand dat alleen gebruikt voor opslag of bewerking, magazijn of fabriekshal;
- Tijdelijke gebouw, noodgebouw, bouwkeet, noodlokaal;
- Recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar wordt gebruikt;
- Gebouwen die niet worden verwarmd zoals garages, schuren etc.
- Muren, de ramen en de vloer.
Moet er iemand aanwezig zijn bij de opname?
Om een goed opname te kunnen doen hebben wij toegang tot het pand en de installatieruimte nodig. Indien u zelf niet aanwezig bent is het ook mogelijk om bijvoorbeeld via de makelaar toegang te geven.
Hoelang duurt de opname?
De duur van de inspectie is afhankelijk van de grootte van het pand, maar duurt gemiddeld een uur.
Hoelang is het energielabel geldig?
Het energielabel is na afgifte 10 jaar geldig. Na 10 jaar kan het energielabel eenvoudig verlengd worden.
Wat is de prijs van een energielabel utiliteitsbouw?
In verband met de grote diversiteit in bedrijfspanden wordt vooraf met alle beschikbare gegevens nauwkeurig een offerte op maat berekend voor een energielabel of maatwerkadvies. (De minimale energielabel prijs €480,- ex. btw is voor bijvoorbeeld een klein winkelpand of kantoor tot ca. 100m²). Bij meerdere panden wordt een korting berekend.
Is uw vraag niet beantwoord?
Neem contact met ons op om uw vraag te stellen.
Rob geeft advies
Kopers en consumenten selecteren bedrijven in toenemende mate op basis van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Vestiging in een bedrijfspand met een “groen” energielabel door milieu vriendelijke voorzieningen levert dan ook een aanzienlijke bijdrage aan een duurzame uitstraling. Energiezuinige bedrijfspanden zijn gemakkelijker te verhuren en zijn langer waardevast.